Nobel Edebiyat ödüllü şarkıcı Bob Dylan’ın anılarından oluşan ‘Kayıtlar’ Kara Plak etiketiyle raflarda
Önceleri Roc’k Roll’la, sonraları Folk müzikle anıldı. 60’ların değişen düzeninin simgesi oldu. Uzun kariyeri boyunca hep konuşuldu Bob Dylan. Aşklarıyla, şarkılarıyla… 2016’da Nobel Edebiyat ödülüne layık görüldüğünde ise yeni bir tartışma başladı: “Şarkı sözü edebiyat mıdır?”
Müzisyen, şarkı yazarı, ressam, heykeltıraş… Ve nihayetinde Nobelli bir yazar. Orijinali 2004 yılında yayımlanan kitap, uzun süre çoksatarlar listesinden inmedi. Rolling Stone dergisinin 25 En İyi Rock Hatıratı’nda yerini aldı. “Müzik devi”nin anıları, şimdiyse Türkiye raflarına taşıdı onu. Taciser Belge, Nergis Perçinel ve İpek Ruhnaz Üstüner çevirdi, Kara Plak yayımladı.
‘Kayıtlar’ Dylan’a yıllar sonra Nobel Edebiyat Ödülü kazandıracak yazarlık yeteneğinin ilk parıltıları. Sanatçı, kariyerinin ilk yıllarını, Minnesota’yı, New York’u, 60’ları anlatıyor. Ona ilham veren isimleri Woody Guthrie’yi, Bertolt Brecht ve Kurt Weill’ı, Amerikan edebiyatını… Ve elbette aşklarını. Folk müziğin kraliçesi olarak gördüğü Joan Baez’i, ilk aşkı Suze Rotolo’yu, beş çocuğunun annesi Sara Dylan’ı…
“Uzun bir yoldan geliyordum ve çok aşağılardan başlamıştım. Ama artık kader kendini göstermek üzereydi. Sanki başkasına değil doğruca bana bakıyordu.” diyor Bob Dylan.
‘Kayıtlar’ sanatçının anılarının ilk cildini oluşturuyor. Sonrası gelir mi bilinmez ama 60’lardan günümüze onsuz yapamayan ‘Dylan severler’ için kitap büyük bir fırsat. Üstelik Kara Plak, okurları için bir güzellik daha yaparak anılarda geçen şarkıları bir listede toplamış. Bob Dylan anılarına soundtrack sunmuş bir anlamda. 150 şarkılık liste, ‘Kayıtlar’ı okurken sizi 60’lı yıllara, folk/blues diyarlarına götürüyor. Listeye adresinden ulaşabilirsiniz.