Mayıs 2017 Vitrini

Mayıs Vitrini

Selim İleriSona Ermek: Bir Selim İleri Romanı

19 yaşında ‘Cumartesi Yalnızlığı’ eseri ile edebiyatımıza adım atan usta kalem Selim İleri, edebiyatının 50. Yılında, “Sona Ermek” adlı yepyeni romanıyla okuyucusuyla buluşuyor.

Öykülerle başladığı edebi hayatına romanlarıyla yön veren İleri, bu son romanında bir yazarın kendisiyle, edebiyatıyla ve geçmişiyle olan hesaplaşmalarını konu alıyor. Otobiyografik yönleri ağır basan bu kitap, İleri’nin kendi hayatından ve düşüncelerinden de izler taşıyor. Everest Yayınları tarafından yayımlanan eser, ismiyle bir tür veda kitabıymış gibi dursa da Selim İleri için bir veda değil.

Kitaptan:

“Besbelli aynı sabaha karşı. Beyaza değil, siyaha. Korkun aynı korku: Hiçbir bahçe kalmayacak, hiçbir güzellik.”

“Sonu mutlu biten romanlar yazmadın. Yazamadım desen daha doğru olacak, beceremedin, kendini kandırma, kıvıramadın. Sonu mutlu biten romanlar, öyküler, filmler, oyunlar sevinç, mutluluk getirdi; derken hafifserdin. Sonu mutsuz bitenler iz bıraktı, sen de git git onları kuşandın.”

Kaynak: everestyayinlari.com


Gezgin ile KartanesiGezgin ile Kartanesi

Yapı Kredi Yayınları’nın küçük okurları için hazırladığı “Gezgin İle Kartanesi” serisine yeni bir kitap eklendi. Gezgin İle Kartanesi Bay Kocasırt’ın Evinde adlı kitap, ikilinin yepyeni maceralarını anlatıyor.

Anne Ducortial’in yazdığı “Gezgin İle Kartanesi” serisinin ilk kitabı Gezgin İle Kartanesi Bay Taktak’ın Evinde Nisan 2016’da YKY etiketiyle küçüklerle buluşmuştu. Gezgin ile Kartanesi adlı iki sevimli cinin yeryüzündeki maceralarını anlatan seri, Gezgin İle Kartanesi Komutan Karıncanın Evinde ve Gezgin İle Kartanesi Benekli Hanımın Evinde adlı iki kitapla devam etmişti. Şimdi ise Kocasırt’ın evine konuk olan sevimli ikili yepyeni maceralarla seriyi devam ettiriyor.

Anne Ducortial’in eğlenceli kaleminden çıkan kitap, Bruno Robert’in çizimleriyle sevimli mi sevimli bir hikâyeyi küçüklerle buluşturuyor. Meraklısı için YKY çocuk raflarında!

Özgün Adı: Gezgin İle Kartanesi Bay Kocasırt’ın Evinde
Yayınevi: Yapı Kredi
Yazar: Anne Ducortial
Resimleyen: Bruno Robert
Çeviren: Elif Gökteke
Yaş Grubu: 6-8
Sayfa Sayısı: 28

Kaynak: ykykultur.com


Sevgi Saygı’dan Çocuklar İçin “Yasemin ve Lavanta” Dizisi

Senarist ve yazar Sevgi Saygı’nın, 3 – 8 yaş grubu çocuklar için yazdığı “Yasemin ve Lavanta” dizisi Günışığı Kitaplığı’ndan çıktı. Dört kitaplık “Yasemin ve Lavanta” serisi okumaya yeni başlayan çocukların dünyasına hitap ederek onların okuma alışkanlığını perçinleyecek. Sevgi Saygı, doğa, tarih, mitoloji, arkadaşlık ilişkileri gibi birçok konuya Yasemin ve Lavanta’nın arkadaşlığı ve maceraları ile son derece zevkli bir dille değiniyor. Sevgi Saygı, 3 – 8 yaş grubu için ilk kez yazdığı bu hikâye serisinde çocukların yetişkinlerin dünyalarına nasıl baktıklarına yer veriyor ve çocukları eğlendirirken büyükleri de kendilerini sorgulamaya itiyor. Müren Beykan’ın editörlüğünü yaptığı seri, Yasemin ve bez bebeği Lavanta’nın hikâyelerini anlatıyor. Merve Atılgan’ın illüstrasyonlarıyla da renklenen ve daha eğlenceli hale gelen seri, minik okuyucuları için raflarda okunmayı bekliyor.

Yasemin ve LavantaYasemin ve Lavanta

Yarıyıl tatilini babaannesinin evinde geçirecek olan Yasemin çok sevdiği oyuncağını kaybeder ve üstüne üstük ateşlenir. Gözlerini açtığında ise karşısında mor saçlı bir bez bebek durmaktadır. Bebeğe Lavanta adını verir. Lavanta ve Yasemin böylece tanışır ve çok iyi arkadaş olurlar. Maceraları da bu şekilde başlar.

“Lavanta, gündüzleri bez bebek gibi görünse de, gece herkes uyuduktan sonra koşup oynuyor, herkes gibi konuşup kahkahalar atıyordu. Ve iki arkadaş birlikte çok eğleniyordu.”

Çizmeli GıcırÇizmeli Gıcır

Yasemin ve Lavanta’nın arkadaşlıklarına Çizmeli Gıcır da katılıyor. Çizmeli Kedi masalı öylece kalmamalıydı. Elbette bir torunu olmalıydı Çizmeli Kedi’nin. O da Çizmeli Gıcır. Yasemin’in sıra arkadaşı Şule hasta olduğu için okuldan uzak kalmıştır. Yasemin onu mutlu etmek ister ve bir gece Çizmeli Gıcır’ın peşine takılırlar. Buzdolabının kapağı açılır ve macera başlar.

“‘Bakın,’ dedi, ‘bulutlar bizim tepemizde böyle uçuşur, şekilden şekle girer. Herkes onlara bakıp hayallere dalar. Hikâyeler buluruz bulutlarda. Hatta sevdiklerimizi bile görürüz.’”

Amazon KaptanAmazon Kaptan

Yasemin yaz tatili için gittikleri çadır kampında, yıllardır birlikte oyun oynadıkları oğlanların çete kurup kızları kızdırdıklarını görür. Çatışma kumdan kalenin yıkılmasıyla başlar ve Yasemin’in uykusunda da devam eder. Üstelik Amazonlarla birlikte…

“Sonuç mu? Herkes kendisinin haklı olduğuna inandığı zaman asla sonuç alınmaz. Hele tartışanlar yetişkinse… Hepsi diğerinden daha iyi bildiğini iddia eder.”

 

Cankurtaran KibeleCankurtaran Kibele

Bulut hikâyeleri ile güne güzel başlayan Yasemin yağmur ve oğlanlar çetesi yüzünden berbat bir gün geçirmeye başlar. Gezide ufak bir kaza yaşanmasıyla kendini Kibele’nin burnunda ve hayran olduğu Simirna’nın yanında bulur. Amazonlar ve oğlanlar çetesi arasında barış sağlanacak mıdır?

“Simirna ve Yasemin yerlerinden kıpırdamadılar. Sanki Simirna’nın gücü ve inancı, Yasemin’e geçmişti. Şimşekler çakmaya başlayınca, görmeyi umdukları tekneyi birden karşılarında buldular.”

Kaynak: gunisiğikitaplıgı.com


Yolun GölgesiBehçet Çelik’ten Yeni Öyküler: Yolun Gölgesi

Türk edebiyatının usta öykücülerinden Behçet Çelik’in Yeni Öykü Kitabı ‘Yolun Gölgesi’ Can Yayınları etiketiyle raflarda.

İlk kitabı İki Deli Derviş 1992’de yayımlandı. Bizse onu ‘Gün Ortasında Arzu’ kitabına verilen 2008 Sait Faik Hikâye Armağanı ile tanıdık. ‘Diken Ucu’ adlı öykü kitabıyla aldığı 2011 Haldun Taner Öykü Ödülü ise Çelik öykülerinin edebiyatımızdaki yerini sağlamlaştırdı.

2015’te yayımlanan ‘Kaldığımız Yer’ isimli kitabından sonra Yolun Gölgesi’yle kaldığı yerden devam ediyor Behçet Çelik. Yeni kitabında “Yol” kavramı üzerinden çağımızın önemli sorunlarına değiniyor. Yersiz yurtsuzluk, terk ediş, sürgün, dönüş meselelerini temel izlek olarak kullanıyor. “Sadece gidenlerin değil, hepimizin üstüne, yolun gölgesi düşer.” diyerek kalanları da sürgüne dâhil ediyor. Bizler için bitimsiz yollardan yeni bir menzil açıyor.

Can Yayınları etiketiyle yayımlanan kitap, okuyucuya yeni bir okuma serüveni vadediyor.

Özgün Adı: Yolun Gölgesi
Yayınevi: Can
Dizi: Türk Edebiyatı
Tür: Öykü
Sayfa Sayısı: 136

Kaynak: canyayinlari.com – behcetcelik.com


Dünya Turuna Çıkmak İsteyen Kurt‘Kurt’ Serisi “Dünya Turuna Çıkmak İsteyen Kurt” ile Devam Ediyor

Orianne Lallemand, çocuklar için yazdığı ‘Kurt’ serisi kitaplarına bir yenisini daha ekledi. “Sanatçı Olmak İsteyen Kurt” ve “Zamanda Yolculuğa Çıkan Kurt” kitaplarından sonra “Dünya Turuna Çıkmak İsteyen Kurt” çocuklara okumayı sevdirecek ve heyecanlı bir dünya turuna çıkartacak.

Kış gelince ormanda canı sıkılan kurt, “Yolculuğa çıkacağım, başka ülkeleri göreceğim!” diyerek dünyayı gezmeye karar verir ve uçağa atlar. Paris, Londra, İtalya, Roma, Venedik, Mısır, Nepal, Madagaskar, New York derken bir sürü macera yaşar. Böyle bir kurdu çocukların çok seveceğinden hiç kuşku yok.

Birçok dile çevrilen serinin devam kitabı YKY etiketiyle çıktı ve minik okuyucuları ile buluşmayı bekliyor.

Kategori: Doğan Kardeş / Resimli Öykü
Yazar: Orianne Lallemand
Resimleyen: Éléonore Thuillier
Çeviren: Ersel Topraktepe
Yaş Grubu: 3 – 8


Sorgulatan Bir Deneme: “Düşüncelerin AynasıDüşüncelerin Aynası

Fransız yazar Michel Tournier’in (1924 – 2016) deneme türündeki kitabı Orçun Türkay çevirisiyle YKY’den çıktı.

Gerek romanları gerek düz yazılarıyla önemli eserlere imza atan Tournier’in ölümünün ardından YKY tarafından basılan deneme kitabı her gün öylesine bakıp da üzerinde düşünmediğimiz nesneleri farklı yönleriyle görmemizi sağlıyor. Farkındalığımızın sınırlarını zorlamamız ve çok boyutlu düşünmemiz gerektiğini 116 anahtar kavramla gösteren bu deneme kitabı okuyucularıyla buluşmayı bekliyor.

“… kavram karşıtıyla birlikte ele alındığında, patlıyor ya da saydamlaşıyor, iç yapısını gösteriyor. Kültür yıkıcı gücünü ancak uygarlığın karşısında açığa vuruyor. Boğanın boynu atın sağrısını gözler önüne seriyor. Kaşık anaç tatlılığını çatal sayesinde ortaya koyuyor. Ay bize ne olduğunu güneşin altında söylüyor…”

Kaynak: ykykultur.com.tr


Tekme Tokatlı Şehir RehberiMevsim Yenice’nin İlk Öykü Kitabı “Tekme Tokatlı Şehir Rehberi” Raflarda

Mevsim Yenice, 1985’te İzmir’de doğdu. Üniversitede Fizik Bölümü’nü bitirdi. 2015 yılında Altzine Öykü Ödüllerinde ‘Açık Artırma’ öyküsü ile birinciliği kazandı. Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde iki sene üst üste dikkate değer ödülüne layık görüldü.

Öykülem, Varlık ve Notos gibi dergileri takip ediyorsanız Mevsim Yenice’nin öykülerine rastlamışsınız demektir. “Tekme Tokatlı Şehir Rehberi”, Yenice’nin öykülerini topladığı ilk kitabı.

“Ayağa kalkıp dizlerimdeki toprağı silkerken çocuk sesleri duydum.

‘Baban nerede Armağan? Herkesin babası var!’

Hırsla etrafa bakındım, kimse yoktu. Sonra babama baktım. Beni bu duruma düşürdüğü için ona kızdım, sonra hemen affettim rahmetliyi. Yerden bir avuç toprak alıp kolum kopacak kadar şiddetle uzağa fırlattım, sesleri babamla kovar gibi. Var gücümle bağırdım.

‘Yer yarıldı, ‘dedim, ‘yer yarıldı, içine girdi.’”

Mevsim Yenice, öykünün yoğunluğunda söylemek istediklerini söylemeyen ama bir o kadar çarpıcı bir biçimde gösteren bir öykü yazarı. Gereksiz ayrıntılardan sıyrılmış pırıl pırıl bir dili var. Genelde kurguları ile sarsan, dolayısıyla olayların ön planda olduğu öykülerini yazarken ölümün insanları nasıl değiştirdiğini gösteriyor.
“Tekme Tokatlı Şehir Rehberi”, nisan ayında Everest Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Mevsim Yenice’nin öyküleri ile buluşmanız için doğru mevsimdesiniz.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin