Sel Yayınları mayıs ayında birbirinden farklı kitapları okurla buluşturmaya devam ediyor. Bu ay Steinbeck’den Enis Batur’a, İsahag Uygar Eskiciyan’dan Andre Gorz’a yerli ve dünya edebiyatından farklı isimler Sel etiketiyle raflarda yerini aldı.
Sel mayıs kitaplığında bu ay John Steinbeck, Ali Cüneyt Kılcıoğlu, Enis Batur, David Graber, Andre Gorz ve İsahag Uygar Eskiciyan’ı yan yana göreceğiz.
John Steinbeck-Ben Bir Devrimciyim
Çoğumuzun Fareler ve İnsanlar’la tanıdığı Steinbeck, romancı kimliğinin yanında aynı zamanda bir muhabir ve köşe yazarıydı. Ben Bir Devrimciyim, onun denemeci tarafını görebileceğimiz bir eser. Kitap yoksulluk ve emek sömürüsünden ırkçılık ve ayrımcılığa, mevcut politik atmosferden savaş cephelerine kadar dönemin pek çok sosyal konusuna açıklık getiriyor. Steinbeck’in kırka yakın dergi ve gazete için kaleme aldığı yazılardan derlenmiş kapsamlı seçki, Abdullah Yılmaz çevirisiyle raflarda.
Ali Cüneyt Kılcıoğlu-Yaş Orkestrası
Ödüllü oyun yazarı Ali Cüneyt Kılcıoğlu, beş öyküden oluşan Yaş Orkestrası adlı kitabında yitip gidenlerin ardından ayakta kalma mücadelesi verenlerin sesine kulak veriyor. Kurduğu yas orkestrasında sıradanlaşan acının her aşamasını ince ince resmediyor. Umudu ve umutsuzluğu aynı anda paylaşan öyküler raflarda okuyucusunu bekliyor.
Antropoloji profesörü Graber, bu kez “değer” kavramını sorguladığı eserinde, kavramın köklerine inerek kronolojik bir yol izliyor. On beş yıllık çalışmalarının sonunda ise ayakları yere basan bir değer teorisi üretiyor. Felsefe, iktisat ve antropoloji alanlarının ustalıkla sentezlendiği teori, değer meselesine yeni ve tartışma yaratacak bir bakış getiriyor. Başak Kıcır’ın çevirdiği kitap, Sel Mayıs seçkisinde.
Andre Gorz- Ekolojinin Kızıl Hattı – Mülakatlar
Asıl adı Gérard Horst olan yazar, siyasal ekolojinin ve “büyümeme”nin önde gelen teorisyenlerinden biri. Gorz’la Marksizmden fenomenolojiye, varoluşçuluktan eleştirel düşünce ve ekolojiye uzanan geniş bir yelpazede yapılmış bu derinlemesine mülakatlar, Gorz’un güncelliğini koruyan fikirlerini özlü bir şekilde sergiliyor. Ekolojinin Kızıl Hattı – Mülakatlar, günümüz dünyasında sosyalizmi iktisadî belirleyicilerden kurtararak ekolojik bir mücadele hattına dönüştürmek isteyenler için bir yol haritası.
Bu kalem Un(Ufak)’un çıkış noktası Çehov’un “vaktim olsaydı daha kısa yazardım” cümlesi. Enis Batur, kitabın adından başlayarak kelime oyunlarıyla kurduğu denemeleriyle okurunu harekete geçirmeyi amaçlıyor. Kısa anekdotlardan oluşmuş bu eğlenceli kitabı, felsefe sevenlerin kaçırmaması önerilir.
İsahag Uygar Eskiciyan-Konteyner Zaafı
Ödüllü öykücü İsahag Uygar Eskiciyan’ın yeni kitabı Konteyner Zaafı Sel Yayınları’ndan çıktı.
Kara mizah ustası İsahag Uygar Eskiciyan 2015’te çıkardığı Zift adlı romanından sonra Konteyner Zaafı adını taşıyan öykü kitabıyla raflara dönüş yapıyor. Melankoli ve komedinin aynı anda hissedilebileceği oyunbaz öyküler, gerçekdışı dünyaya aitmiş gibi görünse de bize bizim hikâyemizi anlatıyor.
Kara mizahla ördüğü politik kitaplarıyla tanıdık Eskiciyan’ı. Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü’nde yer alan kategorilerden ‘İlk Kitap Özel Ödülü’nü, Aşağıdan Seveceğim Ülkeyi isimli şiir kitabıyla kazandı. 2015’te yayımlanan ‘Zift’ romanı ise edebiyatımızdaki yerini sağlamlaştırdı. “Sıradanlaştırılmak istenen vahşet”i anlattı Zift’te. Çoğunun cesaret edemediği bir şeydi bu.
Şimdiyse bir öykü kitabıyla yeniden raflarda. Rutinlere getirdiği eleştirileri Konteyner Zaafı’nda da sürdüren yazar, bu kez gündelik hayatın çatlaklarından sızarak boşlukları gerçekdışı öykülerle dolduruyor. Sıra dışı karakterlere, melankoliye, komediye yer veren kitap, somurtuk dünyaya umursamaz bir nanik yapıyor. Eskiciyan’ın renkli kaleminden çıkan oyunbaz öyküler Sel Yayınları etiketiyle raflara geldi, bu bahar okunacaklar listeniz için iyi bir seçenek.