Novella Kahramanları Dosya: Stefan Zweig

Novella Kahramanları Dosya Stefan Zweig

Stefan Zweig edebiyatla ilgilenen herkesin tanıdığı bir yazar sanırım. Son yıllarda yapılan her türlü “en çok okunan, en beğenilen, eserleri en çok satan kitaplar” listesinde, en az bir eseriyle yer alıyor. Elbette “en çoklar” listeleri bizim için yeterli ve yegâne kriter değil.

Ancak edebi kimliğini fazlasıyla kanıtlamış, tüm dünyada uzun yıllar boyunca severek okunmuş, ölümünün üzerinden on yıllar geçtikten sonra hâlâ etkisini kaybetmemiş bir yazardan söz edince, çok okunmanın da anlamı büyük oluyor. Zweig, okuruna ulaşan, kalbine ve ruhuna dokunan bir yazar.

Stafan Zweig aynı zamanda çok yönlü ve üretken bir yazar. Şiir, deneme, öykü, roman, biyografiler ve otobiyografi… Edebiyatın her türünde, onlarca eser. Ama bu türlerin içinde biri var ki adeta onun adıyla bütünleşiyor; novella.

Uzun öykü ya da kısa roman olarak tarif edebiliriz novella’yı. Onu roman ve öykü türünden ayıran özellikler tartışmalı olsa da bir geçiş bölgesi olarak görülebilir. Artık günümüzde türler arası sınırların silindiği ve iç içe geçtiği, deneysel çalışmaların farklı yazım tekniklerine imkân sağladığı bir  edebiyattan söz etmek mümkün. Novella ise uzunluğu ve iç dinamikleriyle her iki türün olanaklarını kullanıyor ve psikolojik derinliği olan anlatılara olanak sağlıyor. Böylece Zweig’in anlatım tarzında temel teşkil eden psikolojik öyküler hayat buluyor. İnsanın iç dünyasında yaşadığı ikilemlerle, çelişkilerle, korkuyla, aşkla, ihanetle yani en karanlıkta kalan duygularla yüzleştiriyor okuru. Bir yandan derin psikolojik tahlillere olanak sağlarken bir yandan da bir solukta okunacak uzunlukta metinler bunlar.

İşte biz de romankahramanlari.com sitesi olarak ilk novella dosyamızı Zweig’in uzun öykü-kısa romanları üzerine yapmak istedik. Onun eserlerinden bazılarını, novella kahramanlarını odağa alarak inceledik. Ayrıca Şafak Sökmeden filmiyle Stefan Zweig’i bir film kahramanı olarak inceledik ve röportaj tadında bir film sohbeti gerçekleştirdik.

İyi okumalar dileriz.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin