Cervantes Ödülü’nün Bu Yılki Sahibi Orta Amerika’dan!

Cervantes Ödülünün Sahibi Orta Amerikadan

Modern Avrupa’nın ilk romanı sayılan Don Kişot’un yazarı Miguel de Cervantes anısına her yıl düzenlenen, İspanyol dili edebiyatının Nobel’e eş değer gösterilen Cervantes Ödülü’nün bu yılki sahibi Orta Amerika’dan, Nikaragualı Sergio Ramírez oldu.

Yazar ve gazeteci kimliğinin yanı sıra 1985-1990 yılları arasında sürdürdüğü Nikaragua başbakan yardımcılığı göreviyle de tanınan Sergio Ramírez, Cervantes Ödülü’ne layık görülen ilk Nikaragualı oldu.

Cervantes Ödülünün Sahibi Orta Amerikadan1942 yılında Nikaragua’nın Masaya şehrinde doğan Ramírez, on sekiz yaşında kaleme aldığı El Estudiante öyküsüyle yazarlık serüvenine başladı. Edebiyata olan ilgisi ve yazma hevesi üniversitede hukuk öğrenimi görürken de devam etti, Ventana isimli edebiyat dergisini o yıllarda kurdu. 1970 yılında ilk romanı olan Tiempo de Fulgor yayımlandığında gazetecilik de yapıyordu.

1977 yılında, dönemin Nikaragua başbakanı baskıcı Somoza’ya karşı entelektüeller, iş adamları, din adamları ve kendilerini destekleyen diğer sivil yurttaşların da içinde bulunduğu Los Doce grubuna liderlik ederek ‘Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi’ne destek sağladı. Somoza’dan sonra kurulan hükümette başbakan Daniel Ortega’nın yardımcılığını üstlendi ancak 1996 yılında kendini tümüyle edebiyata adama düşüncesiyle emekli oldu.

Cervantes Ödülü’nü kazanan ilk Nikaragualı olsa da, Ramírez, İspanya’dan ilk kez ödül almıyor. 1998 yılında yayımlanan Margarita, Está Linda la Mar romanıyla İspanya’nın bir diğer prestijli ödüllerinden olan Alfaguara Ödülü’ne layık görülmüştü.

Cervantes Ödülünün Sahibi Orta Amerikadanİspanya Kültür Bakanlığı tarafından verilen Cervantes Ödülü ile birlikte Ramírez, 125.000 Euro’nun da sahibi oldu ve bu ödeneğin genç yazarlara destek olmak için harcanması gerektiği görüşünde.

Geçtiğimiz yılın Cervantes Ödüllü yazarı Eduardo Mendoza ise, “Çok sevinçli ve aynı zamanda üzgünüm; ne de olsa Ramírez’in kazanmasıyla bir yıllık saltanatım sona eriyor” yorumuyla güldürmüş, ardından, “Bu, Ramírez’in hakkıyla, benden çok daha iyi taşıyacağı bir ödül” sözleriyle onurlandırmıştır.

Eserleri yirmiden fazla dile çevrilmiş yazarın, Cervantes Ödülü etkisiyle Türkçeye de bir an önce kazandırılması ve Orta Amerika’dan tüm dünyaya ulaşması beklenen Ramírez edebiyatını yakından tanıyabilmemiz dileğiyle.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!