Knidos’ta 2000 Yıl Sonra İlk Konser

Knidos’ta 2000 Yıl Sonra İlk Konser

8 Temmuz 2017 Cumartesi günü Datça yarımadasının güneybatı ucunda yer alan Knidos Antik Kenti’nde bulunan küçük tiyatroda bir klasik müzik konseri düzenlendi. Konser 2000 yıldır suskun olan antik kentin yaşlı mermerlerini, tozlu sokaklarını yeniden canlandırdı.

Knidos’ta 2000 Yıl Sonra İlk Konser

Knidos’ta 2000 Yıl Sonra İlk Konser

Datça Belediyesi, Datça Kaymakamlığı ve Knidos Kazı Başkanlığı tarafından ortak düzenlenen Datça Knidos Arkeoloji Günleri’nin ilk gününde Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde birçok akademisyen ve araştırmacı bir araya geldi ve gerçekleştirilen oturumlarda Knidos’ta yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. İkinci gün ise Knidos’taki etkinliklerle tamamlandı. Gelen ziyaretçilerle birlikte Knidos’u Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı refakatinde gezdik ve kalıntılar hakkında detaylı bilgiler dinledik. Daha önce defalarca kez gidip dolaşmış olsam da Knidos’u onun en ufak seramik parçasına dek bilen bir akademisyenin anlatımı eşliğinde gezmek elbette çok daha tatmin ediciydi.

Knidos’ta 2000 Yıl Sonra İlk KonserGüneş batıya devrilmeye başladığı sıralarda restorasyonu devam eden küçük tiyatroda Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası ufak bir klasik müzik konseri gerçekleştirdi. Barok döneme ait eserlerin sunulduğu konser büyüleyici idi. Şef Münif Akalın’ı, Soprano Solist Esen Demirci’yi ve müzisyenleri çok alkışladık. Yorumlanan eserlerin arasında alkışlar dindikten sonra rüzgarın hemen karşımızdaki büyük limanda demirlemiş teknelerin yelken direklerinde çaldığı türkü duyulur oluyordu. Esen rahatlatıcı meltem arada bir aşka gelip hızlanıyor ve müzisyenlerin ve şefin nota kâğıtlarını uçuruyor, sehpalarını devireyazıyordu.

Knidos’ta 2000 Yıl Sonra İlk KonserKonserin hemen ardından küçük limanın yer aldığı Ege Denizi tarafına geçildi ve güneşin batışını izleyerek fotoğraflar çektik. Güneş battığı sırada doğudan masalsı bir dolunay yükseliyordu. Ziyaretçilerin hepsi, tabii ben de, bu etkinliğin seneye de yapılmasını isteyerek, gözümüz arkada ayrıldık Knidos’tan.

Knidos Aslanı, hani şu Sir Charles Newton’un 1855 yılında gemisine yükleyip İngiltere’ye götürdüğü ve şu anda Biritish Museum’un ana girişinde gelen ziyaretçileri karşılayan Knidos Aslanı ve Knidos Demeteri duymuşlar mıdır 2000 yıl sonra boşluğa salınan notaları ve alkışları bilmiyorum ama siz duyun.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin