Yaratıcı yazarlık veya yaratıcı okurluk atölyeleri son yıllarda meraklıları tarafından bir hayli ilgi gösterilen etkinlikler arasında yer alıyor ülkemizde. Bu alanda hizmet veren kuruluşlardan biri ise “Olmadık Projeler Atölyesi”. Üreten ve hatta ürettikleriyle yetinmeyip bunları geliştirenleri desteklemek amacıyla 2016 yılında A. Seçkin Canan tarafından kurulan Olmadık Projeler Atölyesi, sektörde yer alan birçok kuruluştan farklı olarak etkinliklerini ücretsiz olarak gerçekleştiriyor.
Olmadık Projeler Atölyesi okuma ve yazmaya gönül verenleri 19 Ağustos’ta başlayan bir dizi etkinlik için Balat’taki atölyelerine davet ediyor. Yazar, editör ve yayıncı Şeniz Baş ile akademisyen Pınar Akseki tarafından okuma ve yazma sevdalılarının platformu olarak kurulan Yazım Kılavuzu ile ortaklaşa düzenlenen etkinlikler kapsamında katılımcılar ekim sonuna kadar yazarları, kitapları ve yazarların o kitapları oluşturma sürecini öğrenecek.
Etkinlikler ve detayları ise şu şekilde:
Hikayeye Dair Her Şey (6-13-20-27 Eylül / 4-11 Ekim Çarşamba günü 19.00-21.00)
Senarist ve senaryo danışmanı Akın Tek’in moderatörlüğünü yürüttüğü atölyeye hikaye yazmak isteyen herkes davetli. Katılımcılar bu atölye sayesinde örnekler üzerinden senaryo, roman ya da öykü kurgusu oluşturmanın yöntemlerini inceleme ve öğrenme fırsatı yakalıyor.
Editörlerle Baş Başa ( 9 Eylül / 7 Ekim Cumartesi günü 14.00-16.00)
Bir şeyler yazıyorsunuz ama nasıl olduğuna dair hiçbir fikriniz yok mu? O halde bu atölye tam sizlik. Bu atölye metinlerinizden örnekleri editörlerle birebir değerlendirme fırsatı sunuyor.
Yazarlarla Kahve Sohbetleri ( 19 Ağustos / 16 Eylül- 30 Eylül / 14 Ekim- 28 Ekim Cumartesi günü 14.00-16.00)
Yazarların kitap oluşturma süreçleri hep merak ettiğimiz unsurlardandır. Gerçekleri mi anlatırlar, kurgu mu yaparlar? Yazarken takıntı haline getirdikleri bir nesne, bir durum var mıdır? Yazar olmaya nasıl karar vermişlerdir? Yoksa bu bir tesadüf müdür? İyi bir yazar olmak için iyi bir okur olmak gerekir mi?
Bu ve bunun gibi nice soru zihnimizde dolanırken yazarlarla bir araya gelmek daha da anlam kazanıyor.
Etkinlik kapsamında okurlar ilk olarak 19 Ağustos’ta Sezgin Kaymaz’la hemen ardından 16 Eylül’de Özgür Mumcu ve 30 Eylül’de Algan Sezgintüredi ile kahve eşliğinde bir araya geliyor.
Kitap Karakterleriyle Aynı Masada ( 23 Eylül / 21 Ekim Cumartesi günü 14.00-16.00 )
Okuduğunuz bir kitabı ve o kitabın karakterlerini analiz etmek hiç bu kadar heyecanlı olmamıştı!
Edebiyat dünyasının önemli eserlerine ve karakterlerine can veren tiyatro sanatçıları ile katılımcılar aynı masada karakterin özellikleri üzerinden hem kitabı hem de karakteri analiz etme şansı yakalıyor.