Troya Kralı Priamos’un kızı Poliksena’nın kurban edilişini anlatan Poliksena Lahiti’nin belgeseli çekildi. Heyamola Production yapımı olan ve Maltepe Üniversitesi desteğiyle çekilen “Poliksena Kızöldün Belgeseli” ilk kez 11 Nisan’da, III. Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali’nde gösterilecek.
Poliksena Lahiti, 1994’te, geçmişte Troya’nın da bağlı olduğu Troas’ın sınırları içindeki bir bölgede, Biga’nın bir köyü olan ve antik dönemde Didymoteikhos adıyla anılan (bugün, Gümüşçay) yerleşim yerinde bulundu.
Çekimleri üç ay süren belgeselin yapımcılığı Ömer Asan, yönetmenliği ise İbrahim Dizman ve İsmail Şen tarafından üstlenildi. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Arslan ve Fecri Polat belgeselin danışma kurulunda yer aldı.
Lahit’in Tarihi
MÖ. 500 civarlarına tarihlenen Lahit, Anadolu’da en erken dönem figürlü, iyi korunmuş lahitlerden biri olarak bilinir. Lahit’in çevresindeki figürler, Troya Kralı Priamos’un kızı Poliksena’nın kurban edilişini anlatır. Lahit’in bulunduğu mevkiinin adı halk arasında ve kayıtlarda “Kızöldün Tepesi”dir.

Lahit’in dört yüzeyinde figürlerle anlatılan olayla, bulunduğu yerin anlamsal bir bağ taşımasının yanında, yörede anlatılagelen iki masal (söylence) da tarihsel ve kültürel birikimin halkın hafızasında yaşadığını göstermekte.
Belgesel, Lahit’teki figürler üzerinden, yörede halen yaşayan halkın antik dönemden beri süregelen kültürel bağlarını işlemekte; civar köylerde bugün de söylenen ve Poliksena’nın trajik sonunu çağrıştıran ağıtları, masalları konu almaktadır.