TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması Başladı!

TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması Başladı

Çoğu kimse bugün kullanmakta olduğumuz cep telefonları ile TV uydularını Artur C. Clarke’nin düşlerine borçlu olduğumuzu bilmez.”                                                                                                                                          -Bülent Somay-

Sanayi Devrimi’nin bizde yaşanmaması ve bilimsel temel eksikliği nedeniyle rahat gelişme imkânı bulamayan bilimkurgu edebiyatının ülkemizdeki en büyük destekçisi Türkiye Bilişim Derneği’nin 19. kez düzenlediği bilimkurgu öykü yarışmasının başvuruları başladı. Başvurular 15 Eylül’e kadar devam edecek!

Yarışmacıların düş gücünü zorlamak isteyen, bunu yaparken de onlardan hayal ettikleri kurgusal yeni dünyaları edebiyat mutfağında pişirmelerini isteyen yarışma bu konuda ülkemizdeki en büyük teşviklerden biri.

Aralıksız olarak son 18 yıldır düzenlenen yarışmanın seçici kurulunda bu sene; Barış Emre Alkım, Bülent Akkoç, Kadir Yiğit Us, Murat Başekim, Sedef Özkan, Seda Uyanık, Ümit Dağcı, Asiye Bendon, Cem Kılıçarslan, Özgür Tacer, Nuray Başar yer alıyor.

Bilimkurgu edebiyatı alışıldık dünyadan ve günlük hayattan farklı bir atmosfer ister. Yeni yasaları, yeni kuralları, yeni yaşama tarzıyla okuyucuyu merak duygusuna iter, bunu yaparken de mantıksal tutarlılıktan ayrılmaz.  Edebiyat kazanını hep kaynatması gereken bir türdür. Bilimsel yetkinlik ve hayal gücü ne kuvvette olursa olsun iyi bir bilimkurgu metninden beklenen sağlam bir kurgusal dünyadır.

Bir tür öngörü olan bilimkurguda olasılıklar evreni vardır. Bir gün yaşanma ihtimali olan olaylar, durumlar! Bunlar yapılırken de var olan bilimsel hafızanın odak noktasından hareketle düş gücü devreye sokulur. Bu noktada yazarın bilimsel veri yeterliliğinin sağlam ve sunulan bilgilerin de bilimsel veri olarak yeteri kadar güçlü olması beklenir. Öte yandan bir sanat eserinden bahsetmiş olduğumuz için de bilimsel verilerden ziyade yazarın hayal aleminin devreye sokulduğunu görürüz.

Pozitivist geleneğin çocuğu olduğu için bizde doğmadığı ve gelişmediği söylenen bilimkurgu için Zühtü Bayar şu tanımı yapıyor:

            “Bilimkurgu bana göre her şeyden önce sanattır. Öyle bir sanat ki bir ayağı bilim ve teknolojide, öbür ayağı estetikte.’

“Bilimsel yeterliliğimizin aslında var olduğu,” gibi mantığın sınırlarını zorlayıcı, inatçı bir tavra bürünmeden en azından belagatimize güvendiğimizi söylemek isteriz. Bu sebeple, bir ayağı (maalesef) çukurda gibi görünen bilimkurgu edebiyatımıza “aklın sınırlarına yolculuk başlıyor” mottosuyla ivme kazandıran bu yarışmaya hepiniz davetlisiniz!

Yarışma koşulları için buyurunuz:  http://www.tbd.org.tr/turkiye-bilisim-dergisi-2017-bilimkurgu-oyku-yarismasi/ 

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin